Registratieplicht voor wie toerist laat overnachten

Volgens de Vlaamse overheid geldt de registratieplicht voor wie toeristen laat overnachten ook voor particulieren die een bed of zetel op commerciële basis verhuren via sites zoals Couchsurfing en Airbnb. Wie zich niet laat registreren en betrapt wordt, riskeert een boete van 250 euro.

Door het toenemende succes van sites zoals Couchsurfing en Airbnb zijn er intussen al bijna 25.000 Belgen die een verblijf aanbieden via dergelijke websites. Volgens Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) is dat - als ze dat op commerciële basis doen - oneerlijke concurrentie tegenover hotels en bed & breakfasts. "Er is een vraag vanuit de horecasector om een gelijk speelveld te krijgen."

Ook de veiligheid is een belangrijk argument voor Bourgeois. "Van zodra je verhuurt aan derden moet er een minimum aan kwaliteit en veiligheid zijn", klinkt het. Zo zijn onder meer brandblussers, rookmelders, nooduitgangen en signalisatie verplicht. De minister benadrukt wel dat het een soepele regelgeving is. "Mensen moeten geen vergunning aanvragen. Ze moeten wel een aanmelding doen als ze verhuren op commerciële basis. Dat geldt dus niet als je familie, vrienden of kennissen laat logeren."

Hoewel Couchsurfing in principe gratis is, geldt ook voor die website een registratieplicht, omdat de "verhuurder" de beschikbaarheid van de zetel of kamer op een website openbaar maakt.

Meest gelezen