Essenscia vindt 200 "slapende" gasflessen terug

Essenscia Vlaanderen heeft in een jaar tijd via een webapplicatie, waarop particulieren en bedrijven kunnen aangeven dat bij hen een industriële gasfles ligt, 200 "slapende" gasflessen op een veilige manier opgehaald en veiliggesteld. Het initiatief kwam er omdat de flessen soms bij het schroot belanden, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties, aldus de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences in een persbericht.

Op de site cylinders.essenscia.be kunnen particulieren en bedrijven die een industriële gasfles hebben staan, een elektronische aangifte te doen en een foto van de fles uploaden. Gaat het om een hoge drukcilinder waarop het permanente merkteken zichtbaar is, dan engageert de sector van de industriële gasflessen zich om de fles gratis te komen ophalen.

"De gasflessen horen niet bij het schroot omdat ze eigendom blijven van de gasleverancier", zegt Philippe Cornille, milieu- en veiligheidsadviseur van essenscia Vlaanderen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn wanneer de fles in een shredder terechtkomt of wanneer er gas ontsnapt.

Een jaar nadat de site online is gegaan, hebben de betrokken bedrijven al 200 flessen kunnen recupereren. "Dit toont de noodzaak aan van een dergelijk ophaalsysteem, alsook de effectiviteit van het ophaalengagement. In het startjaar bleken het vooral oude gasflessen te zijn, waarvan een grote meerderheid op een professionele en veilige manier buiten dienst werd gesteld", zegt gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen Frank Beckx.

Meest gelezen