Weyts: "Sta vol ongeloof bij beslissing kernkabinet"

N-VA-Kamerlid Ben Weyts is niet te spreken over het feit dat het federale kernkabinet artikel 195 niet heeft opgenomen in de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard. Een nieuwe grote staatshervorming wordt hierdoor weinig waarschijnlijk. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn partijvoorzitter Wouter Beke nuanceren.

Het had heel wat voeten in de aarde, maar gisteravond raakte het kernkabinet het dan toch eens over de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard.

Opvallend: artikel 195 staat niet op de lijst vermeld. Dat is belangrijk want het betekent dat de volgende regering enkel die grondwetsartikelen zal kunnen wijzigen die de regering-Di Rupo nu heeft opgelijst. Een 7e staatshervorming wordt hierdoor weinig waarschijnlijk.

"Traditionele krachten stellen alles in het werk tegen verandering"

"Mijn eerste reactie is er één vol ongeloof", reageert N-VA-Kamerlid Bent Weyts. "CD&V en de Vlaamse partijen vroegen slechts 1 artikel voor herziening vatbaar te verklaren, het bewuste artikel 195, maar zelfs dat hebben ze niet gekregen. Ze blijken zich neer te leggen bij een Franstalige agenda, een PS-agenda."

"De traditionele krachten stellen alles in het werk tegen verandering zowel op vlak van staatshervorming, de modernisering van de monarchie als de modernisering van de erediensten."

"N-VA heeft altijd tegen herziening artikel 195 gestreden"

"Alle partijen van de federale regering hebben overleg gepleegd en zijn tot een akkoord gekomen", verdedigde minister-president Peeters de beslissing van het federale kernkabinet in "De ochtend". "Het is hoe dan ook positief dat de grondwet opnieuw voor herziening vatbaar wordt verklaard. Ook zonder artikel 195 bevat de lijst enkele belangrijke artikels die kunnen worden aangepakt."

"Bovendien is het zo dat voor heel belangrijke bevoegdheden niet de grondwet, maar wel de bijzonder financieringswet moet worden gewijzigd", ging Peeters verder. "De N-VA heeft in het verleden altijd tegen de herziening van artikel 195 gestreden", beweerde hij tot slot.

"Ik begrijp dat de N-VA een sociaal-economische hervorming wil, maar daarvoor is geen herziening van de grondwet nodig", zegt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke. "De hefbomen voor het economisch herstel zitten in de bijzondere wetten."

Meest gelezen