IJzeren Gordijn nog steeds een barrière voor herten

Het IJzeren Gordijn was een bijna ondoordringbare afscheiding tussen Oost en West en voor sommige inwoners van Tsjechië en Duitsland is het dat nog steeds. Uit een studie blijkt dat edelherten in Duitsland en Tsjechië nog steeds de grens niet oversteken, ook al is de afscheiding al een kwarteeuw weg.
AP2011
Het edelhert is een van de grootste hertensoorten.

Het toenmalige Tsjechoslovakije, waar de communisten in 1948 aan de macht kwamen, had aan de grens met Duitsland drie parallelle afscheidingen van geëlektrificeerde prikkeldraad staan, die bewaakt werden door zwaarbewapende grenswachten. Bijna 500 mensen kwamen om het leven bij pogingen om de grens over te steken, en ook voor herten was de barrière dodelijk.

Nu blijkt uit een studie dat het IJzeren Gordijn nog steeds een diersoort tegenhoudt om de grens over te steken, namelijk edelherten. De studie duurde zeven jaar en werd uitgevoerd in het Sumava nationaal park in Tsjechië. Onderzoekers volgden de bewegingen van een 300-tal Tsjechische en Duitse edelherten met halsbanden met een gps die gegevens doorstuurde naar een computer.

"Het was fascinerend om voor het eerst te beseffen dat zoiets mogelijk is", zei Pavl Sustr, de bioloog die het onderzoek leidde aan de Tsjechische kant. Onderzoekers aan de Duitse kant van de grens kwamen tot hetzelfde resultaat.

De gemiddelde levensverwachting van een hert is 15 jaar, en geen enkel dier dat nu leeft, is dus ooit zelf met de barrière geconfronteerd. "Maar de grens speelt nog steeds een rol voor hen, en scheidt de twee populaties", zei Sustr aan NewsDaily.

Hij zei dat uit onderzoek blijkt dat de dieren zich houden aan traditionele patronen in hun leven, en dat ze elk jaar naar dezelfde plaatsen terugkeren. "De reekalfjes volgen hun moeders gedurende het eerste jaar van hun leven, en ze leren van hen waarheen ze moeten gaan", zei Sustr.

"Ik denk niet dat het een verrassend resultaat is", zei professor Ludek Bartos van de Tsjechische Landbouwuniversiteit in Praag, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. "Deze dieren zijn erg conservatief."

Een 300-tal herten kreeg een halsband om met een gps.

Meest gelezen