Buren willen kankerpatiënten weg uit hun woonblok

In Gent hebben enkele buren een bezwaarschrift ingediend tegen een zorghuis in hun woonblok omdat het overlast zou veroorzaken. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. In dat zorghuis herstellen patiënten van kanker. "Het is geen optie om ze zoals in de middeleeuwen buiten de stad te zetten", reageert de projectleidster van het zorghuis in "De ochtend".

Sinds eind 2012 heeft de vzw zorghuis enkele appartementen in zijn bezit op de bovenste verdieping van een appartementsgebouw aan de Eedverbondkaai in Gent. "We vangen er mensen op die herstellen van kanker en die te weinig mantelzorgers hebben om voor hen te zorgen of die alleenstaand zijn", zegt projectleidster Majin De Froidmont in "De ochtend". "Ze wonen er niet, het is een tijdelijke opvang na een operatie of een chemokuur. De gemiddelde verblijfsduur is ongeveer een week."

De buren van het appartementsgebouw vinden echter dat het zorghuis overlast veroorzaakt en niet thuishoort in hun woonblok. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend bij de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen tegen de regularisatie van de zorgappartementen in hun blok. Ze halen daarvoor drie argumenten aan. De veiligheid van de patiënten en bewoners zou in het gedrag komen door het overmatige gebruik van lift, er zou geluidshinder zijn door rondstappende mensen en er zouden problemen zijn met de hygiëne door de misselijkheid van de patiënten.

De projectleidster had gehoopt om het in der minne te regelen, maar vreest dat dit nu niet meer mogelijk is. "Als zij het inderdaad voor de provincie willen brengen, dan zullen wij onze repliek voorbereiden."

Meest gelezen