Zweden doen DNA-onderzoek op middeleeuwse koning Erik

Onderzoekers van de universiteit van het Zweedse Uppsala hebben de restanten van koning Erik IX opgegraven. Ze willen via DNA-onderzoek meer te weten komen over zijn afkomst en levensgewoonten. Ook de kroon van de koning is mee bovengehaald en wordt nu tentoongesteld.

Koning Erik de Negende regeerde over Zweden midden de 12e eeuw. Erik IX voerde als overtuigd christen een Zweedse kruistocht tegen de Finnen om hen te kerstenen. Hij staat ook bekend als Erik de Wetgever omdat hij de wetten in zijn land liet codificeren.

In 1160 werd hij door een rivaliserend koningshuis vermoord toen hij de kerk in Uppsala verliet. De huidige kathedraal van Uppsala zou op de plaats van de moord gebouwd zijn. Na zijn dood werden enkele mirakels aan Erik toegeschreven. Hij werd heilig verklaard en erg vereerd in Zweden.

De schedel en de kroon van de koning

Een team wetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben nu de 850 jaar oude kist geopend waarin de restanten van koning Erik IX bewaard worden. Via DNA-onderzoek willen ze de afkomst van Erik nagaan. Sommigen beweren namelijk dat hij Engelse roots had. Daarnaast willen ze ook onderzoeken wat de eetgewoonten van de middeleeuwse koning waren en of hij ziektes had. Dat moet dan weer uitsluitsel geven over de eeuwenoude discussie in Zweden of Erik IX van Uppsala zelf was of uit het westen van Zweden kwam.

In de kist zat niet alleen de schedel van Erik, maar ook zijn vergulde kroon met halfedelstenen. De kroon, de oudste van Zweden, wordt nu tentoongesteld in de kathedraal van Uppsala. "Dit is een heel speciale gelegenheid. Zeker gezien het religieuze belang van de heilige Erik in Zweden", zegt de kapelaan van de kathedraal.

Meest gelezen