Conservatieven winnen in Macedonië, oppositie spreekt van fraude

De Macedonische conservatieven hebben de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen en mogen opnieuw de president leveren. De linkse oppositie spreekt van fraude en eist nieuwe verkiezingen.
AP2014

Volgens de officiële resultaten, met 51,31 procent van de stemmen geteld, haalt de conservatieve partij (VMRO-DPMNE) 42,27 procent. Haar bondgenoot in de aftredende regeringscoalitie, een partij van de Albanese gemeenschap (DUI), haalt 16,51 procent. De linkse oppositie (SDSM) strandde op 22,83 procent.

Het aftredende staatshoofd, de conservatief Gjorge Ivanov, werd herkozen tot president met 56 procent van de stemmen. Hij haalde het van Stevo Pendarovski, de kandidaat van links.

"De Macedonische burgers zijn bedrogen", zei de linkse oppositieleider Zoran Zaev aan de pers om 19 uur, bij het sluiten van de stembussen. "De verkiezingen zijn gestolen." Zaev vroeg nieuwe verkiezingen en beschuldigde de machtshebbers ervan "op grootschalige wijze stemmen gekocht te hebben, in aanwezigheid en met hulp van de politie".

De kiescommissie daarentegen garandeerde dat de stemming correct is verlopen. Er zouden slechts enkele kleinere onregelmatigheden vastgesteld zijn. De opkomst bedroeg 60,88 procent van het electoraat, 2 procent minder dan bij de vorige stembusgang.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die toezagen op de verkiezingen, zullen hun rapport maandag in Skopje voorstellen.

De conservatieve partij, die aan de macht is sinds 2006, eiste de overwinning al op. De beschuldigingen van fraude werden ontkend.