12 vluchtelingen aangetroffen in koelwagen op snelwegparking

In een koelwagen op de parking langs de E40 in Westkerke zijn bij een controleactie vorige vrijdag 12 illegale vluchtelingen aangetroffen. Dat meldt Frank Demeester van het West-Vlaamse parket. Het jongste slachtoffer is amper een jaar en 4 maanden oud.

De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere vormen het geliefkoosde actieterrein van mensensmokkelaars. Ze proberen er illegalen uit vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk in vrachtwagens te verstoppen. Via Calais hopen de vluchtelingen dan het Verenigd Koninkrijk binnen te geraken. Begin april werden enkele smokkelbendes door de Brugse strafrechter al veroordeeld tot celstraffen tot acht jaar.

In de koelwagen in Westkerke zaten er ook kinderen van 6 jaar, 3 jaar en 1 jaar en 4 maanden. Twee gezinnen van in totaal 12 personen konden van binnenuit de deur van de koelwagen niet openen. De gezinnen werden meegenomen door de politie en uitgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het parket benadrukt dat een dergelijk transport heel gevaarlijk is. De vluchtelingen zijn volledig afhankelijk van de chauffeur om bevrijd te worden. "Chauffeurs worden aangeraden om bij het vertrek op de parkings de verzegeling van de trailer heel goed te controleren, om te vermijden dat er dodelijke slachtoffers vallen", aldus het parket.