183 Vlaamse streekproducten op tien jaar tijd

Het Vlaams label voor traditionele streekproducten bestaat 10 jaar. Er zijn ondertussen al 183 erkende Vlaamse streekproducten, zo bleek op een viering met licentiehouders en sympathisanten in het Groot Vleeshuis in Gent.

Het Steunpunt Streekproducten wil de bekendheid van het Vlaams label nog vergroten en houdt drie erkenningsrondes per jaar. "In sommige sectoren is het aantal erkenningen uitgebreider dan in andere: zo steekt het groot aantal erkenningen voor vlees en vleeswaren wat af tegen het beperkte aantal erkenningen voor bijvoorbeeld groenten, fruit en bakkerijproducten", verduidelijkt woordvoerder Liliane Driesen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). "Hier liggen zeker nog kansen voor erkenningen."

De 183 erkende streekproducten zijn afkomstig van heel diverse bedrijven en variëren in schaalgrootte en in lengte van traditie. Wat ze gemeen hebben is dat ze voldoen aan vijf criteria: bereid zijn met streekeigen grondstoffen, door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als traditioneel streekeigen product, naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens een traditie, bereid in streek van oorsprong en een traditie van minstens 25 jaar kennen.

Om de vijf criteria in de kijker te zetten, beloonde de Beoordelingscommissie en de Sectorgroep Streekproducten vijf traditionele streekproducten met een uit de kluiten gewassen "streekproduct.be-vork". Het ging om Rodenbach van Brouwerij Rodenbach, West-Hagelandse zwarte pensen van Beenhouwerij Vangramberen, West-Vlaamse lukken van Jules Destrooper, grondwitloof uit de Denderstreek en Westhoek hoeveboter.