3 medewerkers AZG gedood bij aanval in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn bij een aanval op een gezondheidspost van Artsen Zonder Grenzen drie medewerkers van de hulporganisatie omgekomen. Op het moment van de aanval vond in de hulppost een vergadering van dorpshoofden plaats. 15 dorpshoofden kwamen om. De aanval vond zaterdag plaats in de stad Nanga Boguila, op 450 km ten noorden van de hoofdstad Bangui. In totaal vielen zeker 22 slachtoffers.

Volgens een lokaal parlementslid waren de overvallers op zoek naar geld. Ze drongen de gezondheidspost binnen en openden het vuur. In het gebouwtje vond op dat moment een vergadering van dorpshoofden plaats met medewerkers van AZG. Enkele lokale leiders probeerden nog te ontkomen maar 15 van hen stierven ter plekke, net als vier medewerkers van de hulporganisatie. De overige vier slachtoffers vielen buiten de ziekenpost.

In de CAR proberen zo'n 2.000 Franse en meer dan 5.000 Afrikaanse vredessoldaten de rust terug te brengen. De Centraal-Afrikaanse Republiek is al meer dan 18 maanden in de ban van religieus geweld tussen islamitische en christelijke milities. Zowat een miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht.

Volgens getuigen zouden de daders Seleka-rebellen zijn. De rebellenbeweging, die vooral uit moslims bestaat, greep in maart van vorig jaar de macht in Bangui maar haar beleid ging gepaard met moorden en schendingen van de mensenrechten. Als tegenreactie werden christelijke "anti-balaka"-zelfverdedigingsmilities opgericht. De Seleka-leiders traden in januari van dit jaar onder grote internationale druk af. Toch blijft de situatie in de hoofdstad erg onstabiel.

Gisteren nog werden zo'n 1.300 moslims onder escorte van de vredessoldaten uit de hoofdstad geëvacueerd. Kort na het vertrek van het konvooi trokken woedende buurtbewoners naar een moskee. Daar brak de totale anarchie uit. Gewapende Congolese vredesmilitairen keken toe, maar grepen niet in.
De Verenigde Naties hebben al hun vrees voor etnische zuiveringen laten blijken.

De leiders van de rebellen weigeren overigens elk commentaar op de aanval van zaterdag. Ook Artsen Zonder Grenzen gaf geen informatie vrij over de omgekomen medewerkers.