"De beweringen van Homans missen elke grond"

"Mijn boek is helemaal geen aanval op de persoon van Liesbeth Homans; het gaat over haar beleid." Dat zegt professor emeritus Jan Vranken vandaag in De Standaard in de nasleep van het veelbesproken debat dat hij afgelopen woensdag met de Antwerpse OCMW-voorzitter in "Terzake" voerde. Homans stelde toen dat zijn boek "Thatcher aan de Schelde" een ideologisch pamflet is dat de vrouw en niet de bal speelt.

"U weet niks over mij, we hebben elkaar nog nooit gesproken", gooide Homans Vranken woensdag toe in "Terzake" tijdens een gesprek over het boek "Thatcher aan de Schelde" dat de professor emeritus schreef over het sociaal beleid dat de N-VA-politica in de stad Antwerpen voert.

"U schrijft uitvoerig over mijn jeugd en mijn familiale toestand en hoe dit mijn intentieproces heeft vormgegeven, maar daarover weet u niets", ging ze verder. "Toch zegt u dat dit mijn leidraad voor mijn politieke handelen bepaalt."

Hoewel Vranken ontkende dat hij zijn boek integraal aan het privéleven van Homans heeft opgehangen, was de toon gezet voor een bitsige discussie die de volgende dagen in de media en in opiniestukken bleef nazinderen.

"Mijn boek is stevig onderbouwd met cijfermateriaal"

In De Standaard blikt Vranken vandaag zelf op het debat in "Terzake" terug. "Mijn boek is helemaal geen aanval op de persoon van mevrouw Homans", schrijft hij. "Het gaat over haar beleid, dat gebaseerd is op het adagium "eigen schuld, dikke bult" voor wie het niet heeft kunnen maken."

"Wat staat er aan persoonlijke gegevens over mevrouw Homans in mijn boek? Al bij al drie regels. Wie het boek koopt om meer over haar jeugd te weten te komen, moet ik teleurstellen. Al het andere gaat over haar optreden als publieke figuur."

"Ik schreef dit boek vanuit mijn zorg om het hele stelsel van sociale voorzieningen. Daarom verwerp ik inderdaad het rechten- en plichtenverhaal zoals het Antwerpse stadsbestuur en de N-VA het zien."

"Mijn boek is stevig onderbouwd door cijfermateriaal, literatuur en uitspraken van de protagonisten. Vooraleer in het wilde weg naar het boek te trappen, zou men het beter helemaal lezen. Dan zal blijken dat de beweringen van mevrouw Homans elke grond missen."

lees ook