"Het Antwerpse filmtalent kan niet worden genegeerd"

Als het van de districtsvoorzitter van Antwerpen Zuhal Demir (N-VA) afhangt, kent de Scheldestad binnenkort opnieuw een internationaal filmfestival dat de concurrentie met het buitenland kan weerstaan. Dat zei ze afgelopen weekend in Gazet van Antwerpen en heeft ze aan onze redactie bevestigd.

Demir heeft haar plan gelanceerd bij de voorstelling van Nieuwe Antwerpse Filmmakers, een kleinschalig filmfestival dat volgende maand in Cinema Zuid en Filmhuis Klappei plaatsvindt en dat jonge filmmakers een platform moet bieden hun werk voor te stellen.

"Het idee voor Nieuwe Antwerpse Filmmakers is eind vorig jaar ontstaan nadat de Antwerpse regisseur Bülent Öztürk de prijs voor de beste kortfilm op het filmfestival van Venetië had gewonnen. We hebben toen de koppen bijeen gestoken om een manier te vinden om nieuw filmtalent in Antwerpen een kans te bieden."

"Dit project heeft me aan het denken gezet. Waarom zou de stad Antwerpen niet de thuishaven kunnen zijn voor een nieuw internationaal filmfestival? Tot het midden van de jaren 70 was dit het geval, maar het is jammer genoeg verdwenen."

"De laatste jaren beweegt er echt iets in Antwerpen onder jonge filmmakers", motiveert ze haar voorstel. "Dat filmtalent kan niet worden genegeerd."

"Antwerpen is als stad internationaler dan Gent"

Is Vlaanderen wel groot genoeg voor een bijkomend grootschalig filmfestival naast het Filmfest Gent en het filmfestival van Oostende? "Het filmfestival van Gent is maar zo groot kunnen worden omdat Antwerpen er destijds mee is gestopt. Laat ons eerlijk zijn: Antwerpen is als stad internationaler dan Gent. Natuurlijk kan een samenwerking met andere steden wel worden bekeken."

"Opdat een filmfestival in Antwerpen kans op slagen zou hebben, is de steun van de Vlaamse minister van Cultuur onontbeerlijk. Daarnaast wil ik praten met de schepen van Cultuur in Antwerpen en partners als het Vlaams Audiovisueel Fonds."