"Hitler wou elke dag een Führer-cake"

Na 71 jaar stilzwijgen vertelt de Oostenrijkse Elisabeth Kalhammer (89) over haar dienstjaren bij Adolf Hitler. Zo bakte ze dagelijks een Führercake, die de dictator 's nachts in de keuken kwam verorberen, en noemde ze Eva Braun een soort van "beste vriendin".

Het was op een eenvoudige nieuwsadvertentie in de krant dat de jonge Elisabeth Kalhammer, toen nog Elisabeth Marchtrenkerin, in 1943 reageerde. "Dienstmeisje gevraagd. Locatie: Berghof op de Obersalzberg", luidde de advertentie. Het Berghof deed bij de jonge Oostenrijkse vrouw niet meteen een belletje rinkelen en ze had dus geen idee in welk huishouden ze zou terechtkomen. 

"Ik voelde me misselijk toen ik er aankwam", vertelt Kalhammer aan de Oostenrijkse krant Salzburger Nachrichten. Zo moest ze bij aankomst langs drie SS-wachtposten. De kamer waar ze binnenkwam, was gevuld met gasten en opeens was ook Adolf Hitler daar. "Ik had al snel door dat ik wel een mening mocht hebben, maar die gewoon niet mocht uitspreken", zegt Kalhammer. Wie details over het Berghof naar buiten lekte, kon namelijk zware straffen verwachten.

Werkomstandigheden

Kalhammer was een van de 22 dienstmeisjes in Hitlers huishouden. Ze was vaak in het gezelschap van Hitler, maar het was ten strengste verboden ook maar iets tegen hem te zeggen. Ze deed er het huishouden, werkte in de wasruimtes en naaiateliers en schonk Hitler thee in. Dat de porseleinen theekopjes uit Nymphenburg de dictator heel dierbaar waren, ondervond Kalhammer al snel. Nadat ze één kopje had laten vallen, werden haar meteen enkele verlofdagen ontnomen.

Toch waren de werkomstandigheden niet slecht voor de dienstmeisjes.Terwijl hun familieleden in Duitsland en Oostenrijk vaak amper iets te eten hadden, was er voor de dienstmeisjes een overvloed aan eten en zelfs versgeperst appelsap. Ze mochten vaak ook een film kijken in de privécinema van Adolf Hitler, die een grote cinefiel was. Al waren dat dan weer alleen pure propagandafilms.

Führercake

Na 71 jaar verbreekt Kalhammer nu eindelijk het stilzwijgen. Zo vertelt ze van een speciale "Führercake', een cake met noten en rozijnen, die ze dagelijks voor hem bakten. De dictator at de cake 's nachts, nadat hij lange gesprekken met zijn gasten had gevoerd. "Hitler hield van zoetigheden", zegt Kalhammer. En dat terwijl hij eigenlijk een streng dieet volgde en enkel lauw water gedronken zou hebben.

Eva Braun, de minnares en latere echtgenote van Hitler, zou dan weer heel graag gezien geweest zijn bij de dienstmeisjes. Kalhammer vertelt dat Braun zich als de vrouw des huizes gedroeg en door de dienstmeiden werd begroet met "Heil, gnädiges Fräulein". Toch noemt Kalhammer Braun dus een soort "beste vriendin", van wie ze voor Kerstmis cadeaus kreeg.

Einde van de oorlog

In juli 1944 werd de sfeer in het Berghof echter grimmiger, na een mislukte moordaanslag op Hitler door officieren. Kalhammer bleef er werken tot vlak voor het einde van de oorlog.

Het Berghof werd uiteindelijk geëvacueerd en gebombardeerd in een geallieerde luchtaanval.