"Huysentruyt houdt mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te zijn"

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is niet te spreken over de manier waarop Piet Huysentruyt een levende kreeft behandelde in het tv-programma "Chez Piet". In de uitzending was te zien hoe Huysentruyt kreeften levend de poten uitdraaide en hen daarna, nog levend, doormidden sneed en op de grill legde. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Ik heb spektakel beloofd", zo kondigde Huysentruit In "Chez Piet" op Vier zijn bereiding van de kreeften aan. Waarna hij eerst de poten uit de kreeft trok om ze daarna levend doormidden te snijden en ze levend op de grill te leggen. "Je moet daar niet mee inzitten", aldus de sterrenchef. "Als je de kreeft kookt, is de meeste smaak weg, maar als hij rechtstreeks op de grill gaat... zoiets zal je nog nooit hebben gegeten, ik zweer het op het hoofd van mijn twee kinderen."

GAIA is niet te spreken over de manier waarop Huysentruyt voor het oog van de kijkers de kreeften aanpakte. "Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen. Ze hebben geen centraal zenuwstelsel zoals mensen, maar de zenuwknopen zitten over het hele lichaam verspreid", zegt GAIA-voorzitter Vandenbosch in Het Laatste Nieuws.

"Hun nadeel is dat ze geen aaibare pels hebben en er wat alien-achtig uitzien, dus 'mag alles'. Wat een dwaling. En wat een gemiste kans ook. Piet Huysentruyt houdt nog maar eens de mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te smaken. Er zijn toestellen op de markt die kreeften verdoven en pijnloos laten sterven, zonder stress. Maar dáár denkt Piet niet aan."

GAIA zal naar eigen zeggen contact op te nemen met Vier om het "schrijnende gebrek aan ethiek" aan te klagen en een herhaling van "dit soort barbaarse televisie" te vermijden.

"Huysentruyt weet heel goed waar hij mee bezig is"

Vier-woordvoerder Kristof Demasure ziet niet meteen een probleem. "Ik heb zelf, namens de zender, een protocol onderhandeld over omgaan met dieren in amusementsprogramma's", klinkt het in de krant. 

"En "Chez Piet" is geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding het best gebeurt en dan geldt die code niet. Van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je ook verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont. Ik begrijp de reacties, maar Piet Huysentruyt weet heel goed waar hij mee bezig is. Als hij zegt dat kreeften best levend gegrild worden, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?"