"Ik verbied nergens fietsers, ik bied hen veilig alternatief"

Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit in Antwerpen, heeft in "De ochtend" op Radio 1 gereageerd op de kritiek op het voorontwerp voor het mobiliteitsplan. "Ik heb nooit gezegd dat ik fietsers wil weren van de Turnhoutsebaan, ik zou dat ook niet kunnen, ik wil hen een veilig alternatief bieden."

Kennis benadrukt dat de Turnhoutsebaan een drukke verkeersas is waar er gekozen wordt voor doorstroming. "Het is er voor fietsers een gevaarlijke situatie. We gaan de realiteit bekijken en we gaan ervoor zorgen dat fietsers op een veilige plek even goed dat stuk Turnhoutsebaan kunnen overbruggen. Dat wil niet zeggen dat er geen fietsers op de Turnhoutsebaan mogen komen. Ik wil hen helpen met een parallel parcours."

"Sommige partijen zeggen: er moet geen auto meer in de stad zijn. Onze boodschap is dat iedereen nog altijd welkom is in Antwerpen", benadrukt Kennis. "Maar wij gaan er wel voor zorgen dat fietsers ook een veilige plek vinden. Je kunt niet op alle plekken iedereen tevredenstellen."

"Je kijkt waar er assen zijn voor doorstroming zodat de auto's niet stilstaan en je bekijkt ook waar er assen zijn waar we de voorkeur geven aan rustig verkeer, met voorrang voor stappers en trappers."

Kennis benadrukt dat "het zal afhangen van plek tot plek wie er waar voorrang heeft". "Er zijn mensen in de stad die echt een auto nodig hebben en die gaan we niet wegjagen, of het nu bezoekers, bewoners of ondernemers zijn."

Kennis zal fietsers niet ontraden de Turnhoutsebaan te gebruiken en rekent op de hoffelijkheid van alle verkeersgebruikers. "Ik ga nergens een fietser verbieden, maar ik ga hen een veilig, vlot en snel alternatief aanbieden. In sommige straten moeten we kiezen tussen de functies. Op sommige momenten wil dat zeggen dat we gaan ontvlechten: dat betekent dat de functie die er niet mee opgeraakt in een parallelstraat gestoken wordt. Wij hanteren echter niet het dogma dat er geen auto in de stad mag."