"Mensen met psychische aandoening sneller opnieuw aan het werk"

Het Riziv, de nationale ziekteverzekering, wil dat de ziekenfondsen mensen met een psychische aandoening sneller opnieuw aan het werk zetten. De vereniging voor gezinsleden en betrokkenen van personen met psychiatrische problemen Similes gaat akkoord met het Riziv.

Vanmorgen stond in De Standaard te lezen dat volgens het Riziv mensen met een psychische of psychiatrische aandoening, bijvoorbeeld een depressie, niet noodzakelijk thuis moeten blijven tot het helemaal over is. Tot voor kort ontmoedigde het uitkeringsstelsel trajecten als een deeltijdse hervatting van het werk, maar dat is al bijgestuurd.

"Wij willen werk stimuleren bij alle patiënten met psychische problemen die opnieuw kunnen gaan werken", zegt Francois Perl van het Riziv aan VRT Nieuws. "Vaak willen die mensen ook opnieuw aan het werk. Bovendien zijn er ook betere prognoses voor mensen die werken, dan voor zij die niet werken."

"Werk draagt zeker bij tot iemands geestelijke gezondheid"

"Werk draagt zeker bij tot iemands geestelijke gezondheid", zegt Mieke Craeymeersch, directeur van Similes. Mits creativiteit en soepelheid moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld opnieuw deeltijds aan de slag te gaan bij een geestelijke aandoening, maar Craeymeersch vraagt hiervoor toch wel meer flexibiliteit. Zo is het bijvoorbeeld voor de adviserend geneesheer, van het ziekenfonds, heel moeilijk om in te schatten wat mogelijk is en wat niet. Ook de arbeidsmarkt is niet altijd klaar voor zo'n deeltijdse hervatting. "In die zin kunnen zeker nog stappen gezet worden."

Craeymeersch erkent dat meer flexibiliteit een heel complex thema is op arbeidsvlak en dat dat voor vakbonden zeer moeilijk te aanvaarden is. "Maar er zijn nu regels die contraproductief zijn, zodat er mensen zijn die willen werken, maar niet kunnen."

Net als werk draagt ook wonen, "een betaalbare en leuke plek", bij tot de psychische gezondheid, klinkt het nog.