"Sudpresse heeft deontologische regels geschonden bij zaak-Wesphael"

De Franstalige krantengroep Sudpresse heeft de regels van de journalistieke beroepsethiek geschonden bij zijn berichtgeving in de zaak-Wesphael. Dat heeft de Conseil de Déontologie Journalistique (CDJ), de Franstalige tegenhanger van de Raad voor de Journalistiek, beslist.
Enkele titels van de krantengroep Sudpresse

Sudpresse ging volgens de raad over de schreef toen het op 6 november op zijn voorpagina uitpakte met de kop "Sa femme ne s'est pas suicidée: c'est un assassinat!" ("Zijn vrouw heeft geen zelfmoord gepleegd: het is moord!").

De veroordeling heeft enkel betrekking op de titel die op de voorpagina gepubliceerd werd, niet op de artikels die binnenin de krant zijn verschenen.

De CDJ veroordeelt Sudpresse "voor vele schendingen van de deontologie". Het gaat onder meer om het niet-respecteren van de waarheid en een gebrek aan voorzichtigheid. Daarnaast oordeelt de CDJ ook dat de krantengroep een opinie als een feit heeft voorgesteld. Bovendien werd volgens de deontologische raad essentiële informatie achtergehouden.

De CDJ heeft aan Sudpresse gevraagd om in al zijn edities een samenvatting van de veroordeling te publiceren.