Air Berlin kondigt herkapitalisatie van 450 miljoen aan

Air Berlin, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, gaat tegen het einde van het jaar een herkapitalisatie van 450 miljoen euro doorvoeren. Air Berlin verkeert al jaren in slechte papieren en verzonk vorig jaar diep in het rood.

Als deel van het plan zal Ethiad, de luchtvaartmaatschappij uit Abu Dhabi, die sinds 2011 ongeveer een derde van het kapitaal van Air Berlin in handen heeft, intekenen op 300 miljoen euro aan obligaties in zijn voordeel. Daarnaast zal Air Berlin om de financiële structuur te versterken verplicht een minimumbedrag van 150 miljoen euro in omloop brengen. En een aantal van de schulden zal worden verlengd in termijn.

"Air Berlin heeft hiermee de basisvoorwaarden opgesteld voor een versneld en grondig herstel met het doel om opnieuw duurzame winst te maken", aldus het bedrijf dat ook benadrukte dat de huidige aandeelhoudersstructuur ongewijzigd blijft.

Air Berlin leed in 2013 een nettoverlies van 315,5 miljoen euro tegenover een winst van 6,8 miljoen euro in 2012. De omzet bleef vorig jaar wel min of meer stabiel met 4,15 miljard euro ten opzichte van 4,31 miljard het jaar voordien. Vanuit operationeel standpunt echter leed het bedrijf voor aftrek van belastingen een verlies van 231,9 miljoen euro, een stuk meer dan wat analisten hadden voorspeld. In 2012 zette Air Berlin nog een operationele winst van 70,2 miljoen euro neer.