Al zeker 17 doden na tornado's in de VS

Bij zwaar noodweer en tornado's in verschillende staten in de VS zijn al zeker 17 doden gevallen. Bij Little Rock in Arkansas ontstond een tornado die een spoor van vernielingen trok over zo'n 50 kilometer. De Amerikaanse president Barack Obama belooft overheidshulp voor de slachtoffers.
AP2014

Volgens de gouverneur van Arkansas zijn er zeker 16 doden gevallen in de staat. Gebouwen en voertuigen raakten zwaar beschadigd. Reddingswerkers gaan van deur tot deur om te kijken of er slachtoffers zijn. "Alles werd zwart", vertelt Mark Ausbrooks aan het persagentschap AP. "Ik liep weg en ging kussens halen om over onze hoofden te houden en toen brak de hel los. Het huis van mijn ouders is volledig vernield." Ook in Oklahoma viel 1 dode na de doortocht van een tornado.

Het dodental in de staat Arkansas kan nog oplopen want de stad Vilonia werd zwaar getroffen. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn omdat bepaalde straten onbereikbaar zijn. "Een volledige buurt van 50 huizen is compleet vernield. Van vele huizen is alles weg, behalve de funderingen", vertelde Tim Grifin aan Reuters. "Ook in andere delen van Arkansas zijn er dergelijke verwoestingen."

In de staten Kansas en Missouri is er op een aantal plaatsen vooral materiële schade. Volgens voorspellingen volgen er deze week nog meer dan honderd tornado's in het midwesten en in het zuiden van de VS.

De Amerikaanse president Obama heeft intussen zijn medeleven betuigd aan de familie van de dodelijke slachtoffers van het noodweer. Hij beloofde ook overheidshulp bij de wederopbouw van de vernielde huizen. "Jullie land zal er zijn om jullie daar bij te helpen, zo lang als dat nodig zou zijn", klonk het.