Bloed 115-jarige ontrafelt geheim lang leven

Wetenschappers zouden het geheim voor lang leven ontdekt hebben. Dat geheim zit verscholen in het bloed van een 115-jarige Nederlandse vrouw, schrijft Knack.

Hendrikje van Andel-Schipper stierf in 2005 op 115-jarige leeftijd. Ze verkeerde op het einde van haar leven nog in goede mentale en lichamelijke gezondheid en ze schonk haar lichaam aan de wetenschap. Wetenschappers onderzochten vervolgens haar bloed en weefsel en zouden nu enkele verrassende ontdekkingen gedaan hebben die ons dichter brengen bij het geheim op lang leven.

De wetenschappers stelden in de eerste plaats vele mutaties van witte bloedcellen vast, die bovendien allemaal onschadelijk waren. Ze gingen vervolgens de stamcellen onderzoeken om zo de oorzaak van de mutaties te achterhalen. Stamcellen produceren namelijk witte bloedcellen die infecties tegengaan. Zo bleek dat er in het lichaam van de Nederlandse vrouw nog maar twee actieve stamcellen verantwoordelijk waren voor de productie van witte bloedcellen.

"Het kan toch niet dat een mens nog in leven is met maar twee actieve stamcellen?", was de eerste bedenking van Nederlandse geneticus Henne Holstege van het VUmc (Amsterdam). De mens wordt namelijk geboren met 20.000 bloedstamcellen, waarvan er normaal gesproken steeds 1.000 actief zijn.

Dat zou erop wijzen dat het aantal delingen van stamcellen eindig is. Eerdere experimenten met muizen zouden dat ook al hebben aangetoond. Volgens de onderzoekers is dat ook de reden waarom het menselijk leven eindig is.

Uiteraard is er nog meer onderzoek nodig om de bevindingen hard te maken. Wel zal het lichaam van de 115-jarige vrouw ook nog onderzocht worden om meer te weten te komen over de oorzaak van dementie.