Bouw van eerste Antwerpse "School van Morgen" gestart

In Merksem is de symbolische eerste steen gelegd van twee nieuwe gebouwen van het Sint-Eduardusinstituut. Het gaat om het eerste Antwerpse bouwproject van de PPS-constructie DBFM Scholen van Morgen. De komende jaren wordt op die manier bijna 100 miljoen euro in scholengebouwen in de regio geïnvesteerd. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) kwamen het project mee aftrappen.

De twee nieuwe schoolgebouwen bestrijken een oppervlakte van meer dan 2.500 vierkante meter en moeten een oplossing bieden voor het plaatsgebrek waar de school mee kampt. Er komen moderne klas-, vak- en labolokalen, een nieuwe refter en een sporthal voor de ruim 700 leerlingen. Bij het begin van het schooljaar 2015-2016 moet het complex klaar zijn.

DBFM Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. Zij willen in Vlaanderen de komende jaren 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten realiseren over alle onderwijsnetten heen en tevens het onderhoud ervan verzekeren. In groot-Antwerpen gaat het om acht bouwprojecten.

"In nieuwe schoolgebouwen krijgen de leerlingen vanzelf meer goesting om te leren omdat ze de nodige ruimte krijgen, gestimuleerd worden en over de hedendaagse technologie kunnen beschikken", zegt minister Smet. "Dankzij Scholen van Morgen en tal van nieuwe projecten om de bijkomende capaciteitsnoden in het onderwijs te beantwoorden, hebben we na decennialange onderinvestering de inhaaloperatie voor nieuwe schoolinfrastructuur ingezet."

In september wordt het eerste afgewerkte project van Scholen van Morgen, het GTI Londerzeel, ingehuldigd. Dit jaar zouden er nog 50 bouwwerven worden opgestart.