Brusselse agent rechtstreeks gedagvaard voor mishandeling

Een inspecteur van de Brusselse lokale politie moet zich op 19 juni voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden omdat hij op 20 april een arrestant zou hebben mishandeld. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het parket heeft ook een opsporingsonderzoek geopend naar andere agenten die bij de mishandeling betrokken zouden geweest zijn.

Slachtoffers van het vermoedelijke politiegeweld waren twee Brusselse twintigers die op zondag 20 april een joint aan het rollen waren op de Kunstberg. Een patrouille merkte hen op en kwam tussenbeide. Een van de twintigers maakte een opmerking over de agressieve toon waarop dat gebeurde, waarop de agenten agressief zouden zijn geworden en de jongeman tegen de grond duwden. Diens vriend begon de scène te filmen, waarop ook hij hardhandig zou zijn aangepakt.

Beide twintigers werden daarop overgebracht naar het commissariaat aan de Kolenmarkt en zowel tijdens die overbrenging als in het commissariaat zouden beiden beledigd en geslagen zijn. Ook zouden ze ondervraagd zijn zonder bijstand van een advocaat. Pas toen ze werden voorgeleid bij de magistraat van het Brusselse parket, konden ze hun verhaal kwijt.

De magistraat opende terstond een opsporingsonderzoek en liet beide twintigers onderzoeken door een wetsarts. Een van de agenten die het tweetal hadden opgepakt, werd ook voorgeleid bij de parketmagistraat en kreeg een rechtstreekse dagvaarding voor de Brusselse correctionele rechtbank. Het onderzoek naar de andere betrokken agenten loopt nog.