De coöperatie is alive and kicking - Guy Janssens

De ARCO-aandeelhouders, pardon, -coöperanten kunnen voorlopig nog even op hoop leven. Er is nog geen definitieve uitspraak door de Raad van Staat over de vraag of de staatswaarborg die ze zullen krijgen voor hun inleg - 1,5 miljard voor 800.000 spaarders - nog overeind blijft. Geen uitspraak dus voor de verkiezingen. ARCO is de coöperatieve financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging die mee kapseisde in het zog van de ondergang van Dexia.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Groente- en fruitveiling

Betekent het ARCO-debacle dat coöperatieve ondernemingen dan maar beter met de nek worden aangekeken? Niet, blijkbaar. De Vrije Markt ging van de week een kijkje nemen in de groente- en fruitveiling Belorta in Mechelen. Een coöperatieve vennootschap die de grootste groente- en fruitveiling is van Europa., met een omzet van 350 miljoen euro.

De groente- en fruittelers zijn coöperant van de veiling, wat wil zeggen dat ze er zich toe engageren om hun productie uitsluitend af te zetten op de veiling. Zo’n coöperatie is een manier van samenwerken, en die samenwerking kan zowel slaan op producenten, op consumenten, op werknemers, als op verschillende mengvormen.

De manier waarop veilingen werken is uniek in Europa en het systeem is dan ook overgenomen door Europa.

Friedrich Wilhelm Raffeisen

De oer-coöperatievorm is uitgedacht door Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Klinkt bekend? Jawel, de Raiffeisenkas is ook bij ons nog een bekend begrip: een bank die gebaseerd is op de coöperatieve gedachte.
In de 19de en bij het begin van de 20ste eeuw waren coöperaties een belangrijke economische factor. Via coöperaties konden producenten en consumenten zich verenigen om zo beter hun belangen te verdedigen en een gezamenlijk doel te bereiken. De Raiffeisenbanken werden ingezet voor investeringen in de agrarische sector . Het huidige Cera stamt uit de Centrale Raiffeisenkas CV van de Belgische Boerenbond. Die ging in 1998 op in de fusie KBC (Krediet Bank Cera).

Coöperaties vind je makkelijk terug in de land- en tuinbouwsector. Zoals in de veiling Belorta. ‘Verplicht’, zegt Piet Vantemsche van de Boerenbond. ‘De producenten zijn relatief kleinschalig, als je vergelijkt met de aankopers. Je hebt misschien duizend producenten, terwijl de grote aankopers ongeveer met twintig zijn. Dus om marktmacht te verwerven gaan de producenten zich groeperen.'

Alive and kicking

Coöperaties zijn dus alive and kicking. Wat niet belet dat ze ook uit de bocht kunnen gaan. We hebben het voorbeeld van ARCO al genoemd. Andere voorbeelden uit de financiële wereld strekken dan weer wel tot voorbeeld. Crelan, het vroegere Landbouwkrediet, is ongehavend uit de bankturbulenties van de voorbije jaren gekomen. Crelan is ook een coöperatieve bank. Toch een voorbeeld, dus, om na te volgen?

 

(Guy Janssens is presentator van De Vrije Markt.)