Eerstgeboren vrouwen steken er bovenuit

Eerstgeboren meisjes in een gezin hebben statistisch gezien de grootste kans dat ze het meest ambitieuze en best opgeleide lid van het hele gezin worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Institute for Social and Economic Research van de University of Essex waarover The Guardian bericht.
2014 Getty Images
Beyoncé (l) en haar jongere zus Solange (r).

Wat hebben de carrièrevrouwen Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde, Oprah Winfrey, JK Rowling en Beyoncé gemeen? Het zijn allemaal de oudste, eerstgeboren dochters uit hun gezin.

De studie keek alleen naar gezinnen met meerdere kinderen en bestudeerde de impact van de verhoudingen tussen de broers en zussen op hun ambities. Uit het onderzoek waarvoor 1.500 gezinnen in Groot-Brittannië gevolgd werden blijkt dat eerstgeboren meisjes 13% ambitieuzer zijn dan eerstgeboren jongens. De kans dat eerstgeborenen voortstuderen is 16% hoger dan dat hun jongere broers en zussen dat doen.

"Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor het grotere succes en de ambitie van de oudste", zegt onderzoekster Feifei Bu. "Het kan zijn dat de ouders meer tijd en energie in hen steken, maar het kan ook zijn dat ze gewoon intelligenter zijn. Toch denk ik dat het feit dat ouders veel aandacht aan hen schenken hier erg meespeelt."

Uit de studie blijkt ook dat het een goede zaak is om minstens een periode van vier jaar tussen elk kind te laten wanneer je als ouder wilt dat ze ambitieus zullen zijn: hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans dat de jongere kinderen het ook goed zullen doen.

Opvallend is dat er in de studie geen bewijs gevonden wordt voor de vaak gehoorde klacht dat het middelste kind minder aandacht krijgt van de ouders. Onderzoekster Feifei Bu is trouwens zelf de oudste in haar gezin. "Daarom doe ik er ook onderzoek naar", besluit ze.