Fusie van Siemens en Alstom "biedt grote kans"

Een fusie tussen het Duitse Siemens en zijn Franse concurrent Alstom zou "een grote kans bieden", zowel voor Frankrijk als voor Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie van Economie vandaag gezegd naar aanleiding van de gesprekken tussen Alstom en het Amerikaanse General Electric over de verkoop van delen van Alstom.

General Electric aast op de energietak van het Franse concern Alstom en zou daar 13 miljard dollar voor over hebben, maar met Siemens lijkt een alternatief voorhanden. Een samenwerking tussen Siemens en Alstom zou volgens de Duitse regering "een grote kans en potentieel bieden op het gebied van industrieel beleid voor Duitsland en Frankrijk".

Siemens heeft een wisseldeal voorgesteld waarbij het zelf de focus legt op energie, terwijl Alstom zich gaat toeleggen op transport. De Franse regering, die geen aandeelhouder is van Alstom maar wel een belangrijke klant, lijkt zo'n Europese oplossing het meest genegen.

Ondertussen heeft de Franse president François Hollande al gesproken met de topman van General Electric, Jeffrey Immelt, over het bod op Alstom. Later op de dag zou ook nog Joe Kaeser van Siemens langskomen, net als Martin Bouygues van de bouw- en telecomgroep Bouygues. Die laatste heeft 29 procent van Alstom in handen.

Hollande bestudeert de verschillende opties voor Alstom, nadat vorige week bekend was geraakt dat er verregaande gesprekken lopen met GE. Alstom is een van de juwelen van de Franse industrie en de regering is bezorgd over mogelijk verlies van banen en technologie.