Gazprom en Rosneft net geen rommelrating

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de rating van twee grote Russische energiegroepen verlaagd. Het gaat om Gazprom en Rosneft. Vrijdag was ook al de rating van Rusland zelf verlaagd.

De nieuwe sancties van het Westen tegenover Russische zakenlui en bedrijven, maar ook andere factoren eisen hun tol. Standard & Poor's heeft vanavond de rating van Gazprom, het machtige Russische gasbedrijf, met een stap verlaagd van BBB naar BBB-.

Daardoor is Gazprom nog slechts een stap boven de rommelstatus en bovendien krijgt het bedrijf een negatieve outlook mee, wat een nieuwe ratingverlaging inet onwaarschijnlijk maakt.

Ook het olieconcern Rosneft ziet de rating verlagen tot BBB- en zit dus in het hetzelfde schuitje als Gazprom. Rosneft is in handen van Igor Sechin, een van de nauwe medewerkers van de Russische president Vladimir Poetin. Sechin is ook hoofdaandeelhouder van VKontakte, de grootste socialemediagroep in Rusland, en heeft onlangs de stichter van die site opzij geschoven om een meer Kremlingezinde strekking op de website te krijgen.

Vrijdag heeft S&P de rating van Rusland ook verlaagd naar BBB-. Ook Rusland zit nu net boven de rommelstatus. Dat kan het internationale aanzien van Rusland, maar ook zijn kredietwaardigheid gevoelig aantasten.