Geen "The big bang theory" of "NCIS" meer voor Chinese fans

Sinds dit weekend zijn vier Amerikaanse televisieseries niet langer beschikbaar op de 3 grootste Chinese videoplatformen. De websites hadden de uitzendrechten van de reeksen nochtans legaal verkregen, meldt de Chinese nieuwswebsite The Global Times. De Chinese overheid lijkt na alle binnenlandse maatregelen nu ook de controle op buitenlandse media-inhoud stelselmatig op te drijven.

De series "The big bang theory" (foto), "The good wife", "NCIS" en "The practice" zijn sinds dit weekend niet meer beschikbaar op de drie populairste Chinese videoplatformen. Omwille van de grote vraag naar Britse en Amerikaanse series bij Chinese kijkers hadden de websites net geïnvesteerd in de uitzendrechten van buitenlandse reeksen. Omdat de series ruimte laten voor reclame en makkelijk duizenden kijkers lokken, is het de afgelopen jaren een groeiende en lucratieve business geworden.

Amerikaanse en Britse series hebben de laatste jaren een trouwe Chinees kijkpubliek opgebouwd. Dat de Chinese overheid dit nu met deze beslissing een halt  toeroept, is een teken zijn dat de autoriteiten meer en striktere controles willen uitvoeren op de inhoud van televisieprogramma's, aldus filmcriticus Be Chenggong.

In dit geval ging het echter niet om illegale content, en dat maakt de censuurmaatregel des te opvallender. Het Chinese orgaan verantwoordelijk voor de regulering van de film- en mediasector wil voorlopig niet reageren op de beslissing. Ook de drie betrokken videowebsites weigeren elke vorm van commentaar.

Geen seks, politiek of geweld

Chinese media die buitenlandse content willen aanbieden, moeten strikte regels volgen. De reeksen worden eerst gescreend op seks, politieke inhoud en geweld. Pas nadat Amerikaanse en Britse series "niet ongepast" zijn bevonden door een controlecommissie, mogen ze worden uitgezonden. Elk bedrijf dat de regels overtreedt, krijgt een sanctie, gaande van een waarschuwing tot een zware geldboete. In het meest extreme geval kunnen zenders, uitgevers of websites zelfs tijdelijk geschorst worden.

Fans van de vier gecensureerde series kunnen niet begrijpen dat uitgerekend deze reeksen, die niet bepaald bol staan van geweld, seksscènes of politieke uitspraken, worden geviseerd. Toch heeft filmcriticus Be Chenggong daar een verklaring voor. "Omdat er in China geen leeftijdslabels bestaan, zijn alle series in principe voor alle leeftijden toegankelijk. Toch is sommige inhoud niet bepaald geschikt voor kinderen, en dat kan de reden zijn waarom net deze vier series gecensureerd worden, hoewel ze in de VS gewoon in prime time worden uitgezonden."

Mediasector in houdgreep

In een omzendbrief in januari had de Chinese overheid zich nog tegen beschuldigingen van censuur verdedigd met het argument "een strikter systeem van goedkeuring te willen toepassen voor inhoud uitgezonden kan worden". Sedert dan is censuur op het Chinese internet schering en inslag geworden. In maart hadden de autoriteiten al laten weten dat ze ook buitenlandse media-inhoud strenger zou gaan controleren.

De Chinese autoriteiten voeren dus stelselmatig de strijd tegen "dissidente stemmen" op. Alles wat "de sociale orde" bedreigt, wordt verboden of gecensureerd. Toch zullen deze nieuwe maatregelen hun effect op de grote schare fans van buitenlandse series waarschijnlijk missen. De grote meerderheid downloadt series via het illegale circuit, waar er meer keuze is en geen reclameonderbrekingen.