Gerecht spoort hackers Dexia op

Het federaal parket gaat een aantal Russische internetcriminelen voor de rechter brengen omdat ze binnengedrongen zijn in de computersystemen van Dexia. Dat schrijft De Standaard. De hacking kwam aan het licht na een frauduleuze transactie in 2009. Achteraf bleek dat de hackers de gegevens van bankkaarten van klanten konden inkijken.

Volgens de krant is het federaal parket er na jaren intensief speurwerk in geslaagd de daders op te sporen die in 2008 inbraken in het interne computersysteem van Dexia. Het parket kon ook achterhalen wie er in 2009 geld probeerde te stelen door het over te schrijven naar een bank in het Letse Riga.

De daders zouden behoren tot een Russische bende van internetcriminelen die wereldwijd bankkaartgegevens heeft gestolen. De bende zou ook door het Amerikaans gerecht worden vervolgd voor het kraken van belangrijke financiële doelwitten zoals banken en beurzen.

Het Amerikaanse gerecht maakte vorige zomer namelijk al bekend dat dezelfde Russische bende wereldwijd 160 miljoen bankkaartgegevens had gestolen, en dat Dexia daarbij 1,7 miljoen euro had verloren.

"We gaan verschillende Oekraïense verdachten en minstens een tweetal Russen voor de raadkamer dagvaarden om hen te laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank", stelt  parketwoordvoerster Lieve Pellens. "We kijken nog na of we ook de Letse bank kunnen vervolgen".