Greenpeaceschip Rainbow Warrior op zoek naar Russische olietanker

Het Greenpeaceschip Rainbow Warrior gaat op zoek naar de Russische tanker met Noordpoololie die op weg is naar Rotterdam. Dat heeft de organisatie laten weten. De Rainbow Warrior zal de tanker in de gaten houden en naar de Rotterdamse haven volgen. Naar verwachting komen ze daar deze week nog aan. De olietanker vaart nu nog ter hoogte van Noorwegen.

De olie is gewonnen op het boorplatform van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied, waar Greenpeace vorig jaar in september actie voerde. Daarbij werden de 30 bemanningsleden van het schip de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders, opgepakt en vastgezet. Eind december mochten ze naar huis. De Arctic Sunrise vaart onder de Nederlandse vlag. Het schip ligt nog aan de ketting in de Russische havenstad Moermansk.

De commerciële olieproductie bij het Prirazlomnaja-platform is de eerste in het Noordpoolgebied. Greenpeace is fel tegen de boringen in het kwetsbare gebied, omdat er bij ongelukken onherstelbare milieuschade wordt aangericht.

Nederland kan niets doen tegen de komst van tankers met Noordpoololie, zei staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma begin vorige maand. De PVDA had haar gevraagd naar de mogelijkheden daarvoor.