Huysentruyt : "Ik ben al 30 jaar een moordenaar"

Piet Huysentruyt reageert via Skype in "Reyers laat" op de opschudding die is ontstaan over de manier waarop hij een levende kreeft behandelde in het tv-programma "Chez Piet". "Ik ben al 30 jaar een moordenaar als je de sociale media mag geloven", zegt hij.

Opschudding na de recentste uitzending van "Chez Piet". Chefkok Piet Huysentruyt snijdt in het programma een kreeft doormidden en legt die levend op de gril. "Ik bereid die kreeft op die manier, omdat hij dan sappig blijft. Een kreeft die voelt dat ze gaat sterven, ledigt zichzelf. Ik doe dit al 30 jaar. Ik ben dus al 30 jaar een moordenaar als je de sociale media mag geloven", zegt Huysentruyt in een Skypegesprek dat is uitgezonden door "Reyers laat". Hij was graag zelf naar de studio gekomen, maar is momenteel in Frankrijk.

Zijn collega-chef Johan Segers zit wel in de studio van "Reyers laat" en maakt zelf ook regelmatig kreeft klaar. Toch heeft hij moeite met de manier waarop zijn collega Huysentruyt het heeft aangepakt. "Ik denk dat Piet er te snel is overgegaan. We moeten nadenken of er geen minder gruwelijke manier is om een kreeft te doden", zegt hij. De chef benadrukt dat hij wil dat de wetenschap hem een antwoord geeft op de vraag wat de minst gruwelijke manier is om een kreeft klaar te maken.

Segers betwijfelt dat de kwaliteit verandert door een kreeft op dergelijke manier te bereiden. Volgens hem is de kwaliteit meer afhankelijk van de levensomstandigheden van de kreeft en de properheid van het water, dan van de manier waarop het dier sterft. "We moeten er ons wel van bewust zijn als we vlees of vis eten, dat die dieren gestorven zijn."