Juncker: "Mijnheer Berlusconi, de Holocaust is geen grap"

EVP-topkandidaat bij de Europese verkiezingen Jean-Claude Juncker is naar eigen zeggen ziek van de opmerkingen die Silvio Berlusconi zaterdag heeft gemaakt over de Holocaust. De Italiaanse ex-premier beweerde tijdens een campagnemeeting dat "voor de Duitsers de concentratiekampen nooit hebben bestaan".
AP2012

Voor duizenden aanhangers blikte Berlusconi terug op een rel die hij in 2003 veroorzaakte. In het Europees Parlement beet hij de Duitse socialist Martin Schulz toen toe dat hij uitstekend geschikt zou zijn om de rol van kampcommandant ("kapo") te spelen in een film over de Nazi-kampen. "Ik wilde hem niet beledigen, maar dat veroorzaakte een schandaal omdat voor de Duitsers de concentratiekampen nooit bestaan hebben", zei Berlusconi zaterdag in Rome. "Katyn misschien wel (waar duizenden Polen door Russische militairen vermoord werden in 1940, red.), maar Duitse kampen niet."

Intussen is Martin Schulz het kopstuk van de Europese socialisten voor de verkiezingen en is hij hun kandidaat-Commissievoorzitter. De voorzitter van de Europese socialistische partij, de Bulgaar Sergej Stanisjev, riep Berlusconi's politieke geestesgenoten onmiddellijk op om afstand te nemen van zijn opmerkingen. Berlusconi maakt met zijn partij Forza Italia deel uit van de Europese Volkspartij.

De EVP-reactie is er vandaag gekomen. "De recente verklaringen van mijnheer Berlusconi hebben mij ziek gemaakt", zegt Jean-Claude Juncker, de kandidaat-commissievoorzitter van de EVP, in een persbericht. "Over bepaalde zaken maak je geen grapjes. Voor iedereen met wat historisch besef, geldt dit vooral voor de gruwel van de Holocaust, die miljoenen levens hebben gekost. Mijnheer Berlusconi, de Holocaust is geen grap!"

Volgens Juncker is het ook onaanvaardbaar dat Duitsland "aangevallen wordt". "De crisis heeft vele wonden geslagen. We moeten die wonden nu helen en er geen zout instrooien." Juncker vraagt dat Berlusconi zich excuseert.