Ligt schrijver Cervantes in Madrileens klooster begraven?

In Madrid starten forensische onderzoekers vandaag met een nieuwe zoektocht naar het graf van Cervantes. De Spaanse schrijver overleed in 1616, maar de exacte locatie van zijn begraafplaats bleek tot nu moeilijk te achterhalen. Een Spaanse historicus is ervan overtuigd dat Cervantes begraven ligt in een klooster in Madrid. Vanaf vandaag wordt de bodem daar met de nieuwste radartechnieken onderzocht.

De forensisch experten starten vandaag met hun zoektocht in het Klooster van de Heilige Drievuldigheid in Madrid. Door het gebruik van radarstraling wordt de bodem van het klooster grondig en diepgaand onderzocht op menselijke resten. Die doorlichting en de analyse van de resultaten zal maanden duren.

Cervantes zou zijn gestorven op 22 april 1616. Waar hij precies begraven werd, is erg onduidelijk. Volgens de forensische onderzoekers zouden de bodem en de muren in het oudste deel van het klooster uitsluitsel kunnen geven. "Onze radar kan natuurlijk niet meteen zien of we het lichaam van de schrijver gevonden hebben, maar het kan wel de begraafplaats aangeven", zegt de leider van het onderzoek Luis Avial. "Door de georader komen we eerst de locatie op het spoor. En dan begint het delicate werk: de opgraving en de identificatie". De kost van deze operatie wordt geschat op 100.000 euro.

Schrijver Miguel de Cervantes wordt beschouwd als een van de belangrijkste Spaanse schrijvers aller tijden. Hij wordt de vader van de moderne roman genoemd, dankzij zijn werk "Don Quichot". Dat werk is een van de meest gelezen en vertaalde boeken wereldwijd.