Lutgen wil als enige partijvoorzitter "La Louvière-La-Neuve" bouwen

CDH-voorzitter Benoît Lutgen staat alleen met zijn voorstel om een nieuwe stad te bouwen in La Louvière. Dat bleek gisteren tijdens een verkiezingsdebat tussen de Franstalige partijvoorzitters in het Waals Parlement.

Lutgen stelde eerder dit jaar voor om een "La Louvière-La-Neuve" te bouwen op een verlaten terrein van 100 tot 150 hectare ten westen van het huidige centrum. Dat moet volgens de voorzitter het eerste zijn in een reeks van nieuwe steden voor Wallonië. In La Louvière-La-Neuve wil hij vijfduizend nieuwe woningen creëren, omgeven door diensten als kinderdagverblijven, scholen en cultuurcentra.

De CDH-voorzitter kreeg gisteren niet veel bijval van zijn gespreksgenoten. PS-voorzitter Paul Magnette wil prioritair inzetten op de renovatie van bestaande gebouwen, wijk per wijk. Emily Hoyos, covoorzitter van Ecolo, kon zich daarin vinden en wil gronden saneren en sites herbestemmen. "Als we daarmee klaar zijn, zouden we een nieuwe stad kunnen bouwen."

Lutgen liet zijn plan niet los en argumenteerde dat het project economisch en sociaal structuur kan brengen.

Het debat ging voornamelijk over thema's van de Franse gemeenschap.

lees ook