Meer dan acht miljoen kiezers in België

Bij de verkiezingen op 25 mei zullen voor het eerst meer dan acht miljoen kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Dat komt omdat het bevolkingscijfer is toegenomen, maar ook omdat meer Belgen in het buitenland zich hebben ingeschreven voor deze stembusgang.

In 209 van de 589 Belgische gemeenten zal bij de komende verkiezingen elektronisch gestemd worden. In 151 van de 308 Vlaamse gemeenten en twee Brusselse gemeenten gebeurt dat met het nieuw stemsysteem met een papieren bewijs. In 56 andere gemeenten -39 Waalse en 17 Brusselse- gebruiken ze het "gewone" stemsysteem met magneetkaart. In de 380 overige Belgische gemeenten wordt met potlood en papier gestemd.

Voor het eerst zullen meer dan acht miljoen kiezers hun stem uitbrengen: 7.871.504 kiezers in België en 128.954 Belgische kiezers in het buitenland, aangevuld met 68.771 EU-burgers in België.

In het stemhokje zal er voor het eerst niet gestemd moeten worden voor senatoren. Door de hervorming van de Hoge Vergadering worden de toekomstige leden immers onrechtstreeks aangeduid. Door de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zullen de inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel bij de Kamerverkiezingen de keuze hebben om te kiezen in de kieskring Brussel of Vlaams-Brabant. Bij de Europese verkiezingen hebben ze keuze uit de lijst van het Nederlandstalige of Franstalige kiescollege.

De recente staatshervorming voerde ook een uitgebreid cumulverbod in. Voorts kunnen kandidaten hun naam aanvullen met de naam van hun echtgenoot of echtgenote en kunnen ze de niet-officiële voornaam gebruiken waarmee ze gewoonlijk worden aangesproken.

lees ook