Obama kondigt nieuwe sancties aan tegen Rusland

De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties af tegen Rusland. Dat heeft president Barack Obama gezegd tijdens zijn bezoek aan de Filipijnen. De sancties zijn een vergelding voor Ruslands inmenging in Oekraïne.

Ze moeten vooral de uitvoer van hoogtechnologisch materieel naar de Russische defensie-industrie blokkeren. Daarmee wil Obama personen en bedrijven treffen die aanleunen bij de Russische president Vladimir Poetin. De lijst van de betrokken individuen en bedrijven zal vandaag bekendgemaakt worden.

"Doel is om Poetins strategie te wijzigen, door aan te tonen dat zijn laatste acties in Oekraïne een negatieve impact kunnen hebben op de Russische economie op lange termijn, en om hem aan te moedigen de nodige stappen te zetten, en niet enkel gesprekken te voeren", zo zei Obama. Washington beschuldigt Poetin er van dat hij het in Genève gesloten akkoord om de spanningen in Oekraïne te verminderen, niet naleeft.

Obama zei dat hij blij is dat hij Europese landen heeft kunnen overtuigen die zelf sceptisch stonden tegenover sancties. Verwacht wordt dat ook de Europese landen vandaag een verstrakking van hun sancties zullen aankondigen.