Onderwijshervorming blijft N-VA en CD&V verdelen

Ook na de congressen van dit weekend blijven de N-VA en CD&V totaal verdeeld over de onderwijshervorming die ze nochtans samen onderschreven hebben in de Vlaamse regering.

In datzelfde Congresgebouw in Brugge vergaderden dit weekend CD&V en N-VA, maar niet op dezelfde dag. De harde woorden over en weer werden niet geschuwd en vooral de afgesproken hervorming van het secundair onderwijs bleek een kloof te zijn.

In de stijl van "Read my lips..." liet N-VA-voorzitter Bart De Wever horen dat het ASO niet zal verdwijnen zolang zijn partij in de Vlaamse regering zit. 

In het programma "Terzake" vanavond zei Vlaams minister van Verkeer Hilde Crevits (CD&V) dat ze zowat van haar stoel viel toen ze dat hoorde. Ze vindt de uitlatingen van De Wever onbegrijpelijk omdat die hervorming samen door de hele Vlaamse regering is goedgekeurd. De N-VA heeft daar loyaal aan meegewerkt en was het eens om de schotten tussen ASO, BSO en TSO weg te halen, aldus Crevits.

Haar N-VA-collega Geert Bourgeois heeft het akkoord blijkbaar anders begrepen. Volgens hem was duidelijk dat alle richtingen tegen 2016 gescreend zouden worden , maar ook dat de scholen zelf zouden kunnen kiezen hoe ze die richtingen zouden organiseren. Hij herhaalde de stelling van De Wever dat ons onderwijs net niet de beste scores in Europa haalt en dat zo moet blijven. De N-VA is dus de beste beschermer van het akkoord over het onderwijs, maakt hij zich sterk.

Niet zo bij minister Crevits die bleef hameren op een noodzaak om het secundair te hervormen om te vermijden dat zo veel jongeren afhaken of later niet meer verder studeren en dus minder kansen zouden krijgen op de arbeidsmarkt. Crevits ergert zich aan het feit dat de N-VA voorstelt dat er niets aan het ASO zal veranderen als die partij in de volgende regering zit.