Pro-Russische rebellen vallen betoging aan in Donetsk

In Donetsk, in het oosten van Oekraïne, is een betoging voor de eenheid van Oekraïne aangevallen door een groep pro-Russische separatisten. Daarbij zouden enkele tientallen gewonden zijn gevallen.

De voorbije dagen zijn er wel meer betogingen geweest van Oekraïners die wensen dat hun land behouden blijft. De 2.000 betogers in Donetsk droegen spandoeken met de slogans "Donetsk is Oekraïne!" en "Poetin neen!". 

Volgens een cameraman van het Britse persagentschap Reuters werden de betogers plots aangevallen door tientallen mannen in militair uniform die gewapend waren met baseballstokken. Ze sloegen op de betogers en zouden die ook met messen bedreigd hebben. Er werd ook vuurwerk gebruikt om de betogers uiteen te jagen. 

In totaal zouden een twintigtal betogers gewond zijn geraakt. Zeker tien onder hen moesten naar een ziekenhuis voor verzorging. De meesten onder hen hadden hoofdwonden veroorzaakt door stenen of stokken.

Volgens de lokale leider van de pro-Russische rebellen hebben de betogers zelf geprovoceerd. Hun aanvallers noemde hij "patriotten van de stad Donetsk".

In het oosten van Oekraïne zijn er steeds meer berichten over dat soort intimidatie. Separatisten zouden ook mensen oppakken en vasthouden om andersdenkenden onder druk te zetten. Anders dan op de Krim lijkt er in het oosten van Oekraïne geen overduidelijke meerderheid te zijn voor het afscheuren van dat gebied en de aanhechting bij Rusland.

In een andere stad in Oost-Oekraïne, in Charkov, is de burgemeester zwaargewond geraakt bij een schietpartij. De burgemeester was een aanhanger van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, maar was recent opgekomen voor het behoud van de eenheid van Oekraïne.

AP2014

NAVO versterkt positie in de Baltische staten

Vanaf vandaag zijn ook een aantal Britse Typhoon- en Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen actief in de Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland. Die zijn tien jaar geleden toegetreden tot de NAVO.

De vliegtuigen moeten het luchtruim van de Baltische republieken beschermen tegen Russische intimidatie. Ook andere lidstaten zouden deelnemen aan de missie. Ook Canada zou enkele vliegtuigen sturen.

Intussen zijn enkele honderden Amerikaanse commandotroepen vanuit Italië overgevlogen naar een basis in Litouwen. Ze zullen er acht maanden lang de legers van de Baltische republieken opleiden.

Er zijn ook al honderden Amerikaanse militairen gelegerd in Polen. Ze zullen deelnemen aan militaire oefeningen met Poolse troepen en andere eenheden uit NAVO-lidstaten. De VS willen 600 militairen legeren in Polen en in de Baltische republieken.