Scouts en Gidsen Vlaanderen denken na over identiteit

In de Gent hebben zondag 600 leden van de groepsleiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen nagedacht over hun identiteit. Het driejaarlijks groepsleidingscongres "Scouting DNA" moet de koers aangeven die de jeugdbeweging de volgende jaren op pedagogisch en organisatorisch vlak wil varen.

"In essentie hebben we nagedacht over wie we zijn en wat onze manier van werken onderscheidt van andere jeugdbewegingen", zegt verbondsvoorzitter Simon Smagghe. "Die denkoefening is niet alleen belangrijk voor externen, zoals ouders, maar ook voor de groepen. Hier en daar worden wel eens vragen gesteld over het waarom van tradities en rituelen bijvoorbeeld. Los daarvan is het ook belangrijk dat de nationale leiding en de groepen op dezelfde golflengte blijven zitten."

Scouts en Gidsen Vlaanderen wil zich ook afzetten tegen het over één kam scheren van jeugdbewegingen. "Wij zijn overtuigd van onze andere pedagogische aanpak. De combinatie van onze vijf basiswaarden (ploegwerk, dienst, zelfwerkzaamheid, inspraak en engagement) maakt onze methode net uniek."

Scouts en Gidsen Vlaanderen is met 75.000 leden, onder wie 11.000 leden die behoren tot de leiding, de grootste scoutsorganisatie van het land.