Slovakije opent aardgasleiding naar Oekraïne

In Bratislava hebben de regeringen van Slovakije en Oekraïne een akkoord ondertekend waarbij Slovakije aardgas kan leveren aan het buurland. Dat moet de afhankelijkheid van Oekraïne van Russisch aardgas verminderen.
AP2014

Het akkoord komt er op verzoek van de Europese Commissie. Voorzitter José Manuel Barroso zegt dat het gaat om en belangrijke stap in de diversifiëring van de aardgasvoorziening van Oekraïne en tegelijk belangrijk is voor de energieveiligheid van de hele EU.

Slovakije laat nu toe dat via een pijpleiding doorheen het land aardgas vanuit de EU zal geleverd worden aan Oekraïne. Jaarlijks zou er acht to negen miljard kubieke meter aardgas via Slovakije naar Oekraïne kunnen gaan. Dat gebeurt via een pijpleiding die nu niet gebruikt wordt.

Ook Polen en Hongarije zijn bereid om gas via hun pijpleidingen te leveren aan Oekraïne. In totaal zou Kiev zou 16 tot 17 miljard kubieke meter gas per jaar kunnen ontvangen uit de EU.

Oekraïne gebruikt jaarlijks 50 miljard kubieke meter, maar produceert zelf ongeveer 20 miljard kubieke meter. De rest kom tuit Rusland maar dat land heeft onlangs de prijs van het gas met een derde verhoogd. 

AP2006