Stelende postbode krijgt 2 jaar cel met groot deel uitstel

Een 39-jarige man uit Overijse die als postbode tientallen poststukken had gestolen, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan 18 maanden met uitstel. Met het geld en de waardebons die hij in de enveloppen vond, deed hij privéaankopen. Zijn partner, die mee geprofiteerd had van de handel en wandel van haar man, kreeg een celstraf met uitstel van 6 maanden.

De man was al jaren aan de slag bij Bpost, maar in november 2012 begon hij enveloppen en andere poststukken achter te houden. Met het geld en de waardebons die hij daarin vond, deed hij aankopen voor zichzelf en zijn vriendin. Zo kocht hij met een aantal ecocheques een gloednieuw televisietoestel en een nachtkastje.

In augustus 2013 liep de man tegen de lamp toen hij in een winkel in Leuven wilde betalen met ecocheques die niet op zijn naam stonden. Bij de huiszoeking die nadien bij het koppel werd uitgevoerd, trof de politie een honderdtal ontvreemde poststukken aan en meer dan 1.000 leeggehaalde enveloppen die de postbode had bijgehouden.

De advocaten van de postbode en diens partner pleitten voor een werkstraf en voerden aan dat de postbode gestolen had omdat het koppel in financiële moeilijkheden verkeerde. De rechtbank vond dat de postbode geen werkstraf kon krijgen omdat de feiten te ernstig waren. De gezondheidstoestand van zijn vrouw liet voor haar ook geen werkstraf toe, zodat beiden een celstraf kregen.

Het koppel moet de slachtoffers ook vergoeden. Het ging onder meer om mensen die kleine geldsommen hadden gestuurd naar familieleden, maar bijvoorbeeld ook om een gerechtstolk die een oproeping door een Brusselse onderzoeksrechter gemist had en sindsdien van de tolkenlijst geschrapt was.