Syrische president Assad kandidaat voor derde ambtstermijn

In Syrië heeft president Bashar al-Assad zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 3 juni. Dat hij zich opnieuw kandidaat zou stellen, is geen verrassing. Net zoals het weinig twijfelachtig is dat hij zichzelf zal opvolgen.
AP2013

Vorige maandag maakte het Syrische parlement bekend dat er op 3 juni presidentsverkiezingen zullen worden gehouden. Assad liet toen al verstaan dat hij opnieuw kandidaat zou zijn, vandaag is die kandidatuur ook officieel.

Assad is al sinds 2000 president van Syrië. Zijn huidige, tweede termijn loopt af op 17 juli van dit jaar, maar dat er een derde ambtstermijn volgt, is zo goed als zeker. Bij de vorige verkiezingen in 2007 haalde hij - als enige kandidaat - bijna 98 procent van de stemmen.

Het parlement in Damascus keurde begin deze maand wel een nieuwe kieswet goed die potentiële tegenkandidaten de mogelijkheid biedt om deel te nemen, maar dan moeten ze wel voldoen aan strenge voorwaarden. Zo moeten ze de voorbije 10 jaar in Syrië hebben geleefd. Politieke tegenstanders van Assad die het land zijn ontvlucht, maken zo geen kans. Bovendien zal er wellicht enkel gestemd kunnen worden in landsdelen die door het regime van Assad gecontroleerd worden.