Vlaams Belang wil dat gevangenis van Sint-Gillis open blijft

De pas gerenoveerde gevangenis van Sint-Gillis moet open blijven en ook de gevangenis van Vorst moet gerenoveerd worden. Dat heeft Vlaams Belang-senator Bart Laeremans gezegd tijdens de voorstelling van de brochure "Adieu aan de laksheid" over veiligheid en justitie. Laeremans en de Kamerleden Bert Schoofs en Peter Logghe gingen de directie en het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis bij die gelegenheid een hart onder de riem steken. De parlementsleden hadden naar eigen zeggen een nuttig gesprek met de directeur van de instelling.

"België voert geen gevangenisbeleid, maar een vrijlatingsbeleid", stelde Schoofs. Voor Vlaams Belang moet de uitholling van de opgelegde straffen, door alternatieve straffen zoals elektronisch toezicht, een halt toegeroepen worden. De celcapaciteit moet worden opgetrokken naar 15.000 plaatsen. Veiligheid moet daarbij primeren boven het comfort voor de gedetineerden. Zo kunnen voor de korte straffen twee gedetineerden in één cel gestopt worden.

De partij pleit ervoor minstens 2.500 plaatsen te voorzien in Brussel. Daarvoor moet volgens Laeremans zeker de gevangenis van Sint-Gillis open blijven. Die instelling, waar zo'n 700 gedetineerden verblijven, is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd, wat meer dan 14 miljoen euro gekost heeft. Het zou een verkwisting van middelen betekenen indien de instelling nu al gesloten zou worden, vindt Laeremans. De gevangenis is bovendien vlakbij het Justitiepaleis gelegen, wat de instelling erg geschikt maakt voor mensen in voorlopige hechtenis. Om aan de nodige plaatsen te geraken volstaan Sint-Gillis en de nieuwe gevangenis van Haren echter niet. Daarom pleit Laeremans ervoor dat ook de gevangenis van Vorst gerenoveerd wordt en dus ook open blijft.

De brochure bundelt de voorstellen van het Vlaams Belang inzake justitie en veiligheid. Speerpunten zijn een geloofwaardige justitie, een slagvaardige politie en een effectieve bestraffing en strafuitvoering. Daarnaast heeft de partij bijzondere aandacht voor jeugdcriminaliteit, drugs en immigratie.

lees ook