VS in de ban van limoenschaarste

De Amerikanen zullen de komende zwoele zomeravonden moeten zien door te komen zonder een schijfje limoen in hun Margarita. Door een grote limoenschaarste swingen de prijzen voor de kleine, groene citrusvrucht de pan uit. De aanleiding voor de schaarste is onder meer een tegenvallende oogst maar ook criminele organisaties pikken een graantje mee.

Zoete limoenen zijn de voorbije decennia heel erg ingeburgerd geraakt in de VS, en niet alleen bij Zuid-Amerikaanse inwijkelingen. Elke Amerikaan eet jaarlijks gemiddeld meer dan een kilo limoenen. Terwijl het merendeel van de Amerikaanse limoenen vroeger in de staat Florida werden verbouwd, zijn de VS vandaag bijna volledig afhankelijk van de invoer uit Mexico.

72 dollar voor een krat

Dit jaar echter worden er nog nauwelijks limoenen uit Mexico aangevoerd waardoor de prijs per kilo exponentieel gestegen is. Vorig jaar rond deze tijd kostte een limoen in de winkel 15 eurocent, vandaag is dat 38 eurocent. Een krat limoenen bij de leverancier kost inmiddels 72 dollar. De prijsstijging is het gevolg van een rampzalige oogst als gevolg van de zware regenval in Mexico. Daarnaast kampen enkele Mexicaanse regio's ook met een plantenziekte, de Gele Draak, die het vooral citrusbomen treft.

Het grote tekort aan zoete limoenen heeft ook criminelen op ideeën gebracht. Geregeld worden boomgaarden geplunderd of worden limoentransporten overvallen. De daders zouden banden hebben met de Mexicaanse drugkartels. Veel limoentelers zien zich dan ook verplicht om gewapende bewakers in te zetten.

Voor veel Amerikanen is dit een streep door de rekening. Met de komst van Mexicaanse migranten hebben ook veel Amerikanen hun gewoontes overgenomen. In veel etablissementen worden de Margaritas en guacamole met citroen bereid, duurder verkocht of zijn ze gewoonweg van de kaart gehaald. Het typische Mexicaanse Coronabier wordt zonder het gebruikelijke limoenschijfje in de flessenhals geserveerd.

Voor Europa zijn er voorlopig weinig gevolgen. De bulk van de limoenen hier worden ingevoerd uit Brazilië.