"Bloedstalen Wetteren langer dan een jaar bruikbaar"

Duizend bloedstalen van omwonenden van de treinramp in Wetteren die nog wachten op de resultaten van het onderzoek, zijn dan toch langer bruikbaar dan eerst gedacht.

De ramp met de giftrein in Wetteren gebeurde op 4 mei, bijna een jaar geleden dus. Van duizenden buurtbewoners werden bloedstalen afgenomen om te controleren of het ongeluk geen nadelige gevolgen had of zou hebben voor hun gezondheid. Een jaar later zijn nog niet alle stalen geanalyseerd en zijn heel wat mensen ongerust.

Wij hebben veel vragen gekregen of die stalen nog wel bruikbaar zijn, omdat het bloed normaal gezien maar een jaar houdbaar is", zegt Iris Naessens, de directeur van het Justitiehuis in Dendermonde. "Ik heb die bezorgdheid gedeeld met de onderzoeksrechter en het parket. Zij hebben mij verzekerd dat één jaar een theoretische bewaartijd is en dat niets zal beletten dat er ook later nog een analyse zal kunnen gebeuren op die bloedstalen."

De bloedstalen zijn afgenomen begin juni vorig jaar, ze blijven dus nog minstens een maand bruikbaar. Waarom het onderzoek zo lang aansleept, is niet duidelijk. De bloedanalyses zijn van belang voor mensen die later ziek zouden worden. Op basis daarvan kunnen ze dan een schadevergoeding eisen.