"Elk jaar meer zwerfvuil langs snelwegen"

Het voorbije jaar is 3.752 ton afval gedumpt langs de snelwegen in het noorden van het land. Dat kostte de Vlaamse overheid 4,97 miljoen euro, berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Ongeveer één keer per maand wordt elke kilometer snelweg schoongemaakt om alle afval te verwijderen die mensen door hun autoraampje kieperen. Het gaat om blikjes frisdrank, snoeppapiertjes, sigarettenpeuken, enzovoort. Op parkeerterreinen wordt dan weer aan sluikstorten gedaan.

"Het grote gewicht komt natuurlijk vooral van het sluikstorten, maar het kleine zwerfvuil is veel duurder om op te ruimen", zegt Ilse Luypaerts, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. "We moeten een rijstrook afsluiten, wat hinder veroorzaakt, en we moeten door strengere richtlijnen extra signalisatie zetten. Daardoor is de kostprijs de voorbije jaren sterk gestegen."

De kosten zijn zelfs meer dan verdubbeld: in 2006 ging het nog om 2,27 miljoen.