"Laat gevangenen hun gitaar houden"

Een aantal vooraanstaande muzikanten protesteert tegen het Britse verbod op steelstringgitaren in gevangenissen. Ze vragen de minister van Justitie om het verbod op te heffen omdat dat volgens hen de belangrijke rol ondermijnt die muziek kan spelen in de rehabilitatie van gevangenen.

Het verbod kwam er als onderdeel van de overheidsmaatregelen  om "privileges" in gevangenissen terug te dringen. Zo krijgen gevangenen sinds november vorig jaar ook geen boeken meer. Gitaren met snaren van nylon zijn nog steeds toegestaan voor degenen die dat privilege genieten.

Onder meer Billy Bragg, Johnny Marr, Dave Gilmour, Richard Hawley en Seasick Steve ondertekenden een brief die gisteren in The Guardian verscheen en opriep om een einde te maken aan het verbod.

"Aangezien de meeste gitaren die gevangenen momenteel bezitten of gebruiken steelstringgitaren zijn, betekent deze beslissing dat die instrumenten enkel onder toezicht gebruikt mogen worden. Als de gevangenis ruimte heeft voor muzikaal onderwijs tenminste", klinkt het in de brief.

"Nog nooit een incident geweest"

Vandaag wordt de zaak in het Britse parlement ter sprake gebracht door Kevin Brennan (Labour), die het verbod "verbluffend" noemt. "Toen enkele gevangenen mij schreven hoe ze het geld dat ze in de gevangenis verdienen, sparen om een gitaar te kopen, die nu verboden wordt, vond ik dat het tijd was voor wat gezond verstand bij de regering. De verantwoordelijke minister heeft eerder al erkend dat gitaar leren spelen goed is voor de rehabilitatie, dus waarom wil hij die rehabilitatie nu ondermijnen door dit arbitrair besluit?"

Billy Bragg, die voorzitter is van de ngo "Jail Guitar Doors", die gevangenen aan muziekinstrumenten helpt, zei dat het verbod deel uitmaakt van een verontrustende trend. "De zowat 350 instrumenten die we aan gevangenissen hebben geschonken sinds ik bij "Jail Guitar Doors" begon, waren bijna allemaal gitaren met stalen snaren. Ik heb met eigen ogen de positieve impact gezien die die instrumenten op gevangenen kunnen hebben."

"Er is volgens mij nog nooit een incident geweest in een Britse gevangenis waarbij iemand aangevallen werd met een steelstringgitaar", aldus Bragg. "Wat is de logica hierachter? Die gitaren laten de gevangenen toe om hun talenten te ontwikkelen en samen te werken, wat erg belangrijk is in hun rehabilitatieproces."