"Nederland mag stemuitslag pas later bekendmaken"

Hoewel de Europese verkiezingen in Nederland plaatsvinden op 22 mei, mogen ze de uitslag pas bekendmaken op 25 mei, als het laatste Europese kiesbureau sluit. De Nederlandse regering werd daarvoor door de Europese Commissie op de vingers getikt.

Elke Europese lidstaat mag zelfs beslissen wanneer ze hun verkiezingen organiseren. Bij ons is dat op zondag 25 mei, maar in Nederland doen ze het al iets vroeger, op donderdag 22 mei. Alle Europese lidstaten hebben echter wel afgesproken dat pas als het laatste kiesbureau gesloten is, de voorlopige uitslagen mogen worden bekendgemaakt. 

Dat is niet naar de zin van de Nederlandse regering, die de heisa niet snapt. In 2009, bij de vorige Europese verkiezingen, had Nederland de uitslagen wel al bekendgemaakt. "Als je verkiezingen houdt, willen de mensen toch de uitslag weten", klonk het toen.

Nadat de Europese Commissie onlangs een boze brief stuurde naar de Nederlandse regering, met de vraag of ze dit jaar gewoon kunnen zwijgen tot en met 25 mei, besluit die nu toch in het rijtje te lopen. De uitslag zal dus pas bekendgemaakt worden iets na tienen, wanneer het laatste Italiaans stembureau de deuren sluit. "We houden ons aan de Europese afspraken", is te horen bij de regering.

Ook in Groot-Brittannië worden al op 22 mei verkiezingen gehouden.

lees ook