"Opdrachtgevers mee verantwoordelijk maken voor sociale dumping"

"Opdrachtgevers die goedkope werkkrachten inschakelen voor bouwwerkzaamheden, moeten worden geresponsabiliseerd." Dat zeggen Agoria en de Confederatie Bouw in hun actieplan tegen sociale dumping. "Ze moeten zich bewust worden van de gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale stelsels van de sector als ze goedkope, buitenlandse krachten inschakelen", klinkt het.

"Door de oneerlijke concurrentie met buitenlandse bedrijven zijn al om en bij de 11.000 jobs gesneuveld in ons land", schatten Agoria en de Confederatie Bouw. Volgens de organisaties zou het gaan om 8.000 jobs in de bouw en 3.000 in de technologiesector.

Om die verliezen aan te pakken, komen de werkgevers nu met een aantal voorstellen, om de misbruiken van het Europees principe van vrijheid van dienstverlening aan te pakken. "Er moet nu worden gehandeld", stelt de Confederatie Bouw.

De werkgevers pleiten voor responsabilisering van de opdrachtgevers. "Want wie is uiteindelijk diegene die zich verrijkt", vraagt Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria, zich af. "De procedure om abnormaal lage prijzen te controleren bij overheidsopdrachten moet worden versterkt, en een verplichte motivering van de prijzen in de offerte".

"Privé-opdrachtgevers kunnen samen met de sociale inspectie de regelmatigheid van de prijzen controleren", gaat Soete voort. "Particulieren zouden dan weer een beroep kunnen doen op een attest dat moet bewijzen dat de aannemer in kwestie in orde is met de vestigingswet en geen sociale of fiscale schulden heeft, en dat kan worden gekoppeld aan de toekenning van voordelen of premies".

Meest gelezen