"Ouders, hou uw kinderen wat meer in de gaten"

In Merchtem hebben ouders van middelbare scholieren een brief in de bus gekregen die hen oproept om hun kinderen wat meer in de gaten te houden. De brief werd ondertekend door de burgemeester, de schepen van Jeugd en verschillende scholen. Samen hopen ze zo vandalisme en druggebruik aan te pakken bij hangjongeren.

"Tieners zijn op weg naar volwassenheid en krijgen zo natuurlijk elk jaar wat meer vrijheid. We hebben daarbij alle begrip voor onze jongeren die de wereld ontdekken. Opdat deze vrijheid op een positieve manier wordt benut, blijft het als ouder wel nodig om dit mee op te volgen en hebben we de verantwoordelijkheid om hen daarbij te blijven begeleiden. We willen de problematiek zeker niet overschatten, maar ook niet onderschatten, vandaar dit initiatief", luidt het onder meer in de brief.

"We willen u dan ook vragen om met uw zoon/dochter hierover te spreken. Toon interesse in hun bezigheden tijdens hun vrije tijd, zeker wanneer er geen volwassen toezicht is en zorg dat u weet waar ze hun tijd doorbrengen. We merken dat dit vooral nodig is in de uren na school of tijdens vrije schooldagen wanneer de ouders niet thuis zijn (vrije namiddagen tijdens examens, pedagogische studiedagen,…). Hou er hierbij rekening mee dat de schoolverzekering enkel tussenkomt bij het nemen van de kortste weg van en naar huis."

Burgemeester Eddie De Block (Open VLD) verwacht dat de ouders positief zullen reageren op de vraag.