"Tot 100 poortjesglippers per uur in metrostations"

Tot 100 mensen per uur en per station glippen mee door de poortjes in de Brusselse metro en betalen dus niet voor hun rit. Dat blijkt uit een reportage van studenten journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel.

Wie de metro neemt in Brussel, moet daarvoor door toegangspoortjes die openen wanneer de reiziger zijn kaartje scant. Af en toe glippen er mensen die niet betalen mee door de poortjes. Studenten journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel wilden wel eens weten hoeveel mensen zo kunnen zwartrijden.

Een uur lang hebben de studenten met een verborgen camera gefilmd in 3 Brusselse metrostations. Tot 100 mensen slaagden erin om het poortjessysteem te verschalken. "Ik wou het eens in kaart brengen. Het verrast mij niet helemaal, maar 100 is wel heel veel", zegt student Ruben Lambrecht aan TV Brussel. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is verrast door de hoge cijfers. "We doen het noodzakelijke om dat fenomeen zo veel mogelijk in te dijken, maar het helemaal bestrijden zal echt aartsmoeilijk worden", laat de MIVB weten aan TV Brussel.